Werken met hout is werken met een levend materiaal. Hout leeft en blijft leven. De nerven in het hout geven aan welke richting ik op moet tijdens het hakken en snijden. Deze lijnen probeer ik daarom zoveel mogelijk te volgen ook.

uit 2003 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Engel

2021

Een mooi stuk kersenhout groeide onder mijn beitels uit tot de vorm van een Engel. Moe van een drukke dag rust ze met gevouwen vleugels even uit. Geplaatst op een granieten blok

toorts

2020

Een toorts aan de muur van een kasteel verlicht de gang. Dat is de gedachte bij het maken van dit sculptuur. Nu in een nieuwe vorm - met stekker.

Ent-stuk

2018

Het vergroeingspunt  van een laagstam met een hoogstam kersenboom. Dit geeft een bijzonder mooie houtnerf structuur.

Ont(haas)t

2017

Bij een etentje al pratend is het idee geboren om samen een kunstwerk te maken. Afgesproken dat ik een abctract housculptuur maak waar Gerreke een keramiek beeldje van haar bij maakt. Zie hier het resultaat. Gerrek haar werk is te vinden op www.ecru.nl  

Golvend

2016

Een wilgenboom staat in de Nederlandsepolder vaak met zijn voeten bij of in het water. De golving van het water heb ik overgebracht in het hout. Golvend hout....

Op Gevoel

2016

Ieder volgt zijn weg omhoog. Ik volg mijn eigen weg Ik ga eens verderop kijken

whats on a mans mind

2016

Schoonheid, zachtheid, warmte. Gedachten van mannen dwalen vaak die richting  op. Er is een lichaamsdeel wat dat in zich heeft. Ze zijn er in alle maten......

houten hangertjes

2019

Nieuw in de collectie zijn mijn houten hangertjs, met lederen koord. Ik maak ze van de restanten van de sculpturen die ik maak. Ze zijn verkrijgbaar.  Voor  5 euro  incl. koord

de andere kant

2015

Alles en iedereen heeft meerdere kanten in het leven. De ene kant is glad de andere kant is ruig. De ene kant is licht de andere kant is donker. De ene kant is zacht de andere hard.  

lichtgevend

2015

Een in de grienden langs de rivier gevonden stuk wilgenhout. De kern was erg zacht en was gemakkelijk eruit te halen. Het gat wat ontstond leende zich goed voor het plaatsen van een lamp. In het gat aan de bovenkant paste een brok glas waardoor het licht vanaf de onderkant mooi door het glas naar buiten schijnt.

Kronkel

2014

Hoe machtig hout kan zijn. Het groeit zoals het wil. Seringen hout groeit in een draaiende vorm. Dit laat ik ook zo zien. De kleur van het hout onder de bast is bijzonder.

La Linea

2014

De houding van het sculptuur. Het lijnen spel van het hout. Het is het getekende lijnenmannetje "La Linea" wat tot leven is gekomen. Omhoog kijkend naar zijn tekenaar maakt hij zich boos over wat hem nu allemaal weer overkomt......

Relax

2014

Na een dag hart bezig te zijn geweest is het fijn om onderuit gezakt in je favoriete stoel uit te kunnen rusten.   Pruimenhout met leisteentjes en iepenhout stokjes

straling

2014

Straling,  is energieoverdracht zonder dat er sprake is van direct contact. Straling,  is een verzamelnaam voor een groot aantal natuurkundige verschijnselen die alle berusten op het uitzenden van energie door een bron in de vorm van elektromagnetische trillingen met verschillende golflengten Straling,  is het ontvangen van licht waardoor je mij kunt zien........

verheffen

2014

Op handen gedragen..... Kastanjehout met leisteen staande op een blok basalt

Gespleten Persoonlijkheid

2013

Hij verliest weer eventjes alle contact met de buitenwereld en het besef van wat er om hem heen gebeurt !    Zijn Alter dreigt weer de macht te krijgen. Gemaakt van Hazelaar

strijd

2013

Een hevig gevecht is gaande. De sterkste overwint. Ze zijn aan elkaar gewaagd, dus de strijd gaat door tot 1 van de 2 opgeeft. Materiaal: Berkenhout met metalen buis Dit sculptuur is gebruikt voor een boekomslag, "Verdeelde wijsheid" tussen kerk en academische theologie, van Frank Bosman& Harm Goris.  

syringa

2013

Een seringenstam groeit op een speciale manier. Niet recht, maar in een gedraaide vorm. Het sculptuur is 130 cm hoog en draait 2x om zijn eigen as. De kern was zacht hout, dit heb ik weggehaald en wat over bleef is een mooi gevlamde stam.

Vluchtige ontmoeting

2013

Lopend op straat kom je elkaar onverwachts tegen. 'Hee hallo, hoe is het' . Een snelle zoen voordat je beiden je weg vervolgd. Houtsoort: Eikenhout afwerking: meubelolie  

Wijsheid

2013

De kracht van het leven is ervaring en herinnering, die sla je op in je geheugen en gebruik je wanneer nodig.   materiaal: wilgenboom met leisteen  

balanceren

2012

Een dikke kersentak , met twee mooie zij takken leende zich prima voor een balancerend figuur.

De rugzak

2012

De weg is lang, de weg is intens. De zak hangt op mijn rug. Ik moet verder, ik wil verder. Het einde van de reis is nog niet in zicht. Hoe ouder je word, hoe zwaarder de rugzak. Maar niet alles wat je meemaakt hoeft zo zwaar. Liefde verlicht.   Peter van Beveren    

triskel

2012

Een keltisch symbool : 3 spiraal vormen draaiend om elkaar heen. De 3 levens sferen ; aarde, water en lucht.   Het is in dit sculptuur alsof ze zweven in de lucht.

amerikaans grenen

2011

Amerikaans grenen, een houtsoort met een ontzettend mooie en sprekende houtnerf en een sterke houtgeur. De houtnerf komt het best tot zijn recht in een bochtig sculptuur. In dit beeld heb ik dan ook geprobeerd om dit duidelijk naar voren te laten komen. Voor mij is het een beeld vol liefde geworden.  De geur van het hout zit nog steeds in mijn neus. De blanke en geurloze olie waarmee ik het sculptuur heb afgewerkt, maakt dat de houtgeur nog duidelijk aanwezig is.

berk met leisteen

2011

Deze stronk berkenhout, uit de top van een hoge berkenboom, had diverse uitstekende takken. Deze heb ik gebruikt  voor het maken van afzonderlijke delen. Hierdoor krijg je de indruk dat het losse delen zijn. 1 deel heb ik uitgehold en opgevuld met leisteentjes. De donkere steentjes geven een sterk contrast met het lichte berkenhout.

leisteen drager

2011

Dit stuk pruimenhout had iets over zich wat mij de indruk van moeheid gaf. Waar was hij zo moe van....? De last die hij met zich mee moet dragen wordt hem soms te veel. Even rusten is dan het beste wat je doen kan........

appelhout 2

2010

Het hart van deze appelboom en de tekening van het hout komen goed tot hun recht in deze sculptuur Dit sculptuur staat in Breda.

appelhout met leisteen kolom

2010

Deze appelhouten stam met fraaie houttekening heb ik dusdanig bewerkt dat de binnenste houtnerf goed zichtbaar is. Het binnenste van deze stam is veel lichter van kleur dan de buitenrand. Ik hou van contrasten, daarom heb ik de hounerf lijn onderbroken en vervangen door een stapeltje leisteen. Het sculptuur bestaat nu uit meerdere contrasten.... !! Dit sculptuur staat in Zwitserland.

krachtig

2010

Met appelhout weet je niet waar je aan begint. De mooie tekening en opvallende gedraaide vorm  inspireerde mij om de natuurlijke lijnen  in het hout te volgen. Het eind resultaat is als een krachtige stroom die zijn uitweg zoekt en vind in een dubbele uitgang.

tegenstelling

2010

Een gebogen vorm in berkenhout wordt gebroken door rechte plaatjes leisteen. Een sculptuur met contrasten en tegenstellingen. 

kers tak

2009

De top van een kersenboom geeft mooie takken in alle vormen. Deze tak heb ik van verschillende kanten bewerkt zodat de draaing die erin zat sterker is geworden. Op de sokkel laat ik hem zweven.

omhelzing

2009

Draaien om elkaar, bescherming zoeken bij elkaar, steun, liefde, genegenheid of toch speels? Voor de een zijn het spelende otters voor de ander stokstaartjes.... Laat je fantasie gaan.

pruimentak met leisteentjes

2009

Een pruimentak die lijkt te bezwijken onder het gewicht van de stenen. Dit sculptuur staat in Dordrecht.

pruim met leisteen

2009

Deze tak, uit de top van een pruimen boom, bleek onder zijn schors een hele mooie tekening te hebben. Het gladde hout staat in contrast met de ruige leisteen.

afglijden

2008

Een sculptuur van appelhout op zo'n manier gemaakt dat het lijkt of het twee delen zijn die elkaar schijnen te ondersteunen. Ze glijden bijna van elkaar, lijkt het, toch houden ze elkaar vast.

Bescherming

2008

Een flink stuk amerikaans eiken. Door diverse scheuren in het hout resulteerde dit in een koesterende sculptuur.

triskell

2008

Een keltisch symbool, drie eenheid staat voor 'aarde, water, lucht'. Uitgevoerd in appelhout.

berk met loden punt

2007

Het ruige uiterlijk van de berkenboom, is een opstapeling van vormen geworden. Als contrast heb ik 1 uitstaande tak vervangen door een loden punt.  

Gevuld

2007

Berkenhouten stam met in het midden een holte die ik als kontrast heb gevuld met donkere leisteen. Het beeld staat op een stalen staaf, vast gezet in een brok steen.

pruimenhout met steen

2007

Een heel erg vers stuk pruimenhout begon op dusdanige manier te scheuren dat ik het zo heb gelaten. De ruimte tussen de twee lijnen is gevuld met stenen. Sokkel van basaltsteen.

taxus

2007

Een stuk taxus hout,(heesterachtige naaldboom), had van zichzelf een hele mooie kromming met een behoorlijke scheur. Deze twee gegevens inspireerden me in het maken van dit beeld.   Dit sculptuur staat in Ridderkerk.

dubbele bagage

2019

Je sjouwt wat af in je leven. Je wil steeds meer meenemen, zoveel dat het soms niet in 1 rugzak past. Gemaakt van een prachtig stuk Taxushout.

amerikaans grenen 2

2012

Een balk van Amerikaans grenen. De houtnerf loopt kaars recht in de lengte van de balk. Door in de balk verschillende dieptes te maken, wordt de houtnerf  op diverse manieren zichtbaar. Afwerking met olie doet de rest. Het sculptuur staat op een zuil van belgisch graniet van 15x15x15 cm.

Paringsdans

2019

Een dans ontstaat doordat twee inviduen elkaar aantrekkelijk vinden, al dansend wordt het een paringsdans

dans

2012

  Dans met de zon
Dans met de maan
Dans met de sterren
Die aan de hemel staan

Dans in de regen
Dans in de wind
Geef mij jouw hand
En dans !                   (Suzanne Ubachs)

negeren

2007

Een groeiende boom gaat zijn eigen weg. Dit levert soms mooie vormen op. In dit geval is het een 'afstandelijke omhelzing' geworden.

Trots

2007

Tussen kaphout vond ik een wilgenhouten tak met een bijzondere vorm.  Een trotse vorm . Je vraagt je af hoe het op zo'n manier kan groeien. De kromming leende zich voor opvulling met platte leisteentjes.

Douglas

2018

Hout van de douglasspar heeft een prachtige tekening. Deze vorm ontstond door deze houtnerven in het hout te volgen.

rechtop

2012

Rechtop, je hoofd omhoog tegen de wind, zet je schrap tegen alles wat op je afkomt. Met hulp van je vrienden kom je er wel.

Knekels

2006

Inspiratie voor dit sculptuur was een bezoek aan de catacomben van Parijs. De opgestapelde beenderen van al die parijzenaren is een sculptuur op zichzelf.

Steun

2018

Steuntje in de rug, hulp is altijd welkom. Robinia met lijsteen.

appelhout met steen

2006

Het gat in deze appelhoutenstam is op een ruige manier gehakt. De beitel sporen zijn nog duidelijk te zien. Dit benadrukt de ruige scherpe stenen in de cirkelvorm. Dit sculptuur staat in Dordrecht.

Ziener

2018

Een ziener kijkt in de diepte van de realiteit

doorboring

2006

Een vorm in lindehout waar ik een vloeiende lijn in aangebracht heb die je ogen dwingen deze lijn te volgen. De rvs staaf is het tegenovergestelde, recht en strak. Een doorboring door de vloeiende lijnen.

wilgtak

2006

In de grienden ligt vaak oud kaphout of afgebroken takken van de bomen die er groeien. Een stronk wilgenhout gaf mij de inspiratie voor dit beeld. Dit sculptuur staat in St-Annaland, Zeeland

3 levens

2005

Een meerpaal uit de havens van Rotterdam. Heel lang in het water gestaan en lang op het droge gelegen. Maar hout is sterk, zeker eikenhout. Deze geschiedenis heeft gemaakt dat de stam gehavend is. Dit heb ik zoveel mogelijk zo gelaten. Hij was toe aan zijn derde leven. Vandaar deze drie eenheid. De grootste scheur aan de voorkant heb ik gevuld met loden strippen als symbool voor de  flexibiliteit van hout.  

Grillig

2005

Een stuk wilgenhout waarbij ik de nerf in de stronk volledig ben gevolgd zonder vooropgezet plan. De nerf van het hout gaat alle kanten op, wat wilde lijnen in het hout opleverde.

Linde

2003

Lindehout:Ronde open vormen met in de ruimte doorlopende lijnen.

Innig

2004

In deze berkenstam geprobeerd het massieve van een boomstam over te laten lopen in een  omhelzing. Daarbij gebruik gemaakt van de structuur en de beweging van het hout.